Proiecte și programe educaționale

Proiecte și programe educaționale

Lectura generațiilor – 2017

Coordonator: prof. înv. primar Rodica Ștefanică

Activități desfășurate

  • Prieteni de lectură

Partener: prof. Bodi Iolanda de la Școala Gimnazială „Lascăr Catargiu” localitatea Pechea, jud. Galaţi

Participanţi:

  • 15 elevi  clasa a IV-a A – de la Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu”, localitatea Pechea, jud. Galaţi;
  • 30 elevi clasa a III-a A – Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi.

      lectura generatiilor (8)Activitatea s-a desfăşurat sub forma a două ateliere: lectură şi lucru manual. În prima parte, elevii de la Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” Pechea au prezentat în limba engleză lecturi, cântece, ghicitori, jocuri de rol, jocuri distractive, îndrumaţi de prof. Bodi Iolanda. Elevii clasei a III-a A de la Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi au prezentat, tot în limba engleză, un scurt program artistic, cântecele fiind însoţite de secvenţe audio şi proiecţii video. În partea a doua a acţiunii, toţi elevii au participat la un atelier de creaţie, confecţionând un personaj îndrăgit din lecturile copilăriei, „broscuţa Oachi”. Elevii clasei a III-a A au asigurat toate materialele necesare realizării produsului: hârtie colorată, beţişoare suport, ochi de plastic, lipici, foarfece etc. Copiii de la cele două şcoli au colaborat pe parcursul activităţilor, s-au împrietenit, au făcut schimb de adrese de e-mail. În final, s-au acordat diplome şi medalii de participare.A fost creat un album cu numele activităţii ,,PRIETENI DE LECTURĂ’’ şi s-au postat în album fotografii, mesaje, comentarii. Fotografiile realizate sunt dovada implicării în aceste activităţi. Prioritar a fost să promovăm lectura în parteneriat cu elevi de la o şcoală din mediul rural, să aducem clipe de bucurie în sufletele copiilor.

  • Lectura generaţiilor

Coordonatorii activității:

  • prof. diriginte clasa a IX-a C, Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi – Radu Mădălina;
  • prof. înv. primar clasa a III-a A,  Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi – Rodica Ştefănică;
  • coordonatorul activităţilor educative ale Bibliotecii Judeţene „V. A. Urechia” – bibliotecar Letiţia Buruiană.

Participanţi:

  • 33 elevi clasa a III-a A – Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi;
  • 32 elevi de la clasa a IX-a C, Colegiul Naţional „C. Negri” Galaţi.

Activitatea s-a desfăşurat sub forma unui atelier interactiv alternativ, activităţile propuse de elevii clasei a IX-a C au lectura generatiilor (18)alternat cu activităţile elevilor clasei a III-a A. Elevii clasei a IX-a C au organizat şi dirijat următoarele secvenţe: „Yes/No – Turnirul întrebărilor” – înţelegerea textului citit în lb. engleză – activitate condusă de eleva Daiana Ivaşcu – IX C; „Question Jar” – „Borcanul cuvintelor-cheie” – redarea informaţiilor cheie din lectura citită; confecţionarea unui semn de carte cu mesaje din cele două lecturi pregătite pentru activitatea de la bibliotecă. Elevii clasei a III-a A au prezentat următoarele activităţi: Bookselfie – Fiecare elev a prezentat un selfie cu volumul preferat şi un mesaj pentru a argumenta de ce i se pare atât de special şi pentru a explica celorlalți de ce ar trebui și ei să citească acea carte; „Întâlnirea personajelor” – elevii au prezentat jocuri de rol cu personaje din cărţi diferite, realizând un dialog original şi inedit; „Donează o carte!” – pornind şi de la campania „Zilele bunăvoinţei în bibliotecă”, elevii au donat cărţi pe care le-au introdus în urna special amenajată în holul bibliotecii, urmând ca acestea să fie distribuite unei case de copii. Elevii de la cele două clase au colaborat activ şi afectiv pe parcursul activităţilor, s-au împrietenit, fiecare elev de clasa a IX-a „luând în primire” un elev de clasa a III-a pentru a-l monitoriza şi pentru a continua lectura particulară în parteneriat. În final, s-au acordat diplome de participare. A fost creat un album cu numele activităţii „LECTURA GENERAŢIILOR” şi s-au postat în album fotografii, mesaje, comentarii. Fotografiile realizate sunt dovada implicării în aceste activităţi. Prioritar a fost să promovăm lectura în parteneriat cu elevi de la o clasă mai mare, de liceu.

prof. înv. primar. Rodica Ștefănică

Jeunes  en Roumanie

Jurnalul proiectului

Un grand merci…

Începând cu data de 27.10.2011 se desfăşoară cu acordul Consiliului Judeţean Galaţi şi a Consiliului de Administraţie al Colegiului Naţional ,,Costache Negri’’ Galaţi proiectul de parteneriat internaţional de voluntariat ,,Jeunes en Roumanie” cu grupurile de scuţi (pionieri), în colaborare cu Biroul European al UNCJR la Bruxelles (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România) şi cu Asociaţia « Partenariat Villages Roumains » (Parteneriat Satele Româneşti). Derularea lui cu efecte vizibile in perioada 01.07-13.07.2012 a unit o echipă de proiect formată din domnul prof. Mitică Dudău – Director al Colegiului, doamna prof. Valentina Braşoveanu – Director Adjunct al Colegiului,  doamnele profesoare de limba franceză,  Aurelia Caragea şi Gina Baciu. Insă toate activităţile nu ar fi putut să se desfăşoare în bune condiţii dacă în jurul nostru nu ar fi apărut doamnele prof. Mariana Ziminschi, prof. Elena Gălîi, prof. Elvira Alexandrescu, care cu spirit practic şi organizatoric au completat nevoia de sprijin la momentul oportun. Trebuie să amintesc implicarea întregului personal al ,,Bucătăriei Regale’’ a colegiului reprezentat prin prezenţa doamnei Antoaneta Crudu. Am lasat la urma, fără a fi pe ultimul loc, aportul  Asociaţiei Părinţilor din Colegiu, al părinţilor, al Inspectoratului Şcolar al  Judeţului  Galaţi – dna Insp. Doina Geru, dna Insp. Proiecte Europene Liana Bucur, dna Insp general Laura Marin, dna Insp. General Adjunct Diana Bulai, dar şi al Consiliului Judeţean Galaţi, dnul Cornel Hamza. Ceea ce nu pot să uit este prezenţa copiilor (aproximativ 80 elevi de gimnaziu şi 35 elevi de liceu) care au învăţat , cu acest prilej, cântece, poezii, jocuri, dansuri şi multe altele, dar, mai ales, au reuşit să aprecieze cunostinţele de limbă franceză. Ei transmit mulţumirea lor celor zece fete din Belgia: Floriane d’Hoop, Morgane Selvais, Chiara Longo, Clara Torbeyns, Séverine Flion, Héloïse Nolet de Brauwere, Sophie Thomé, Camille Boonen, Giulia Fiocchi, Raphaelle Van den Bemden. Alături de ei subscriu şi eu, fără a uita de prezenţa supervizoare a domnului preşedinte al ASBL Jenunes en Roumanie,  Daniel Coulon.

Cu mulţumiri şi recunoştinţă,

prof. Violeta Măzăroaie,  coordonator al proiectului Jeunes en Roumanie 2012  la Colegiul Naţional ,,Costache Negri’’ Galaţi

 

Şcoala acasă şi în lume

Coordonatori proiectului: prof. Ziminschi Mariana, prof. Brasoveanu Valentina, prof. Mazaroaie Violeta

Elevi participanţi : 25 elevi (12 – 17 ani)

Durata şi locul desfăşurării activităţii : 2-6 aprilie 2012, Budapesta , Ungaria

Descrierea activităţii :

Proiectul s-a dovedit a avea la bază responsabilitatea socială şi profesională, democraţia şi parteneriatul la nivel european, şi s-a întins pe parcursul a şase zile, departe de casă, găzduiţi de ospitaliera metropola riverană, Budapesta. Scopul acestui schimb de experienţă a fost acela de a stabili punţi de legătură si repere de construcţie a cetăţeanului european, a felului în care educaţia îl responsabilizează, şi în a găsi elemente comune în procesul de educare şi devenire. Un grup de 25 de elevi, însoţiţi de trei profesori, au avut privilegiul de a vizita Colegiul ,,Xantus Janos” Bilingual Secondary School şi de a prezenta, la rândul lor, propriul lăcaş de educaţie şi cultura – Colegiul Naţional „Costache Negri” Galaţi, cu toate elementele sale reprezentative : patrimoniale, de carte şi performanţă şcolară, elevi şi profesori. Dialogul dintre tineri, oraşul pe care l-am vizitat împreună cu şi sub îndrumarea colegilor noştri maghiari (care prin specializarea lor şcolară se pregătesc să devina, după 5 ani de liceu, ghizi, manageri de hotel, recepţioneri, sau maeştri bucătari!), lecţia de istorie, de profesionalism, de democraţie şi egalitate şi respect în valori şi aspiraţii, comuniunea ideatică şi, paradoxal, varietatea ideilor, toate au deschis porţi către cunoaştere, au adus noi iniţiative de ambele părţi, au infiripat un parteneriat pe care îl dorim durabil şi de folos tuturor colegilor din şcoală.

Rezultatele obţinute :

Comunicarea, preponderent europeană, în limbile engleză şi franceză, a condus la un schimb de idei materializat într-o prietenie deschisă, colaborare în plan profesional, şi continuarea, împreuna, a învăţării prin descoperire, pe pământ românesc, precum şi prin schimb de tradiţie şi inovare şcolară.

Continuitate :

Continuitatea este inclusă în cadrul proiectului prin faptul că, în următorul an şcolar, elevii şcolii noastre vor fi gazde ale partenerilor maghiari.

Motivaţia propunerii activităţii ca fiind cea mai potrivită pentru a fi continuată :

Ideea de scoala „altfel”, dincolo de granitele sale materiale, dar cu acelasi potential de „a invata” si „a experimenta”, ne-a inspirat in creerea unui exercitiu inedit de comunicare si invatare, alaturi de colegi profesori si elevi maghiari, intr-un schimb de experienta la Colegiul ,,Xantus Janos” Bilingual Secondary School.

Proiecte desfășurate în cursul anului școlar 2011-2012

 Profesor coordonator  Proiecte derulate la nivelul școlii
 1. Sîrbu Corina  Concursul de poezie „The Golden Quill”
 2. Fuică Violeta  „Literatura și celelalte arte”
 3. Tofan Onorica  revista „PRO DOMO”
 4. Brașoveanu Valentina  Cenaclu literar-artistic „Punți peste timp”
 5. Trotușanu Gina  „Înșiră-te mărgărite”, proiect al clasei a IV-a A

 

 

 Profesor coordonator
 Proiecte eTwinning
 1. Grigore Diana
 „L’approche intellectuelle des peuples a travers l’etude des proverbes”, clasa a VIII-a B în colaborare cu o clasă din Grecia
 2. Măzăroaie Violeta
 „123 … toi et moi„, elevii de la clasele a VII-a A şi a VIII-a A  in colaborare cu elevi din Grecia, Olanda, Spania, Belgia.„Parler dans les BD”  in partenriat cu şcoli din Grecia, Italia, Finlanda, Romania (Orӑstie) şi implicarea claselor a VI-a A şi a VII-a B.„Toi et Moi, ici et là-bas” in parteneriat cu şcoli din Grecia, Italia, Belgia, Romania cu implicarea elevilor de la clasa a V-a B.
 3. Ciobanu Cristina
 ”Let’s compare our schools” (certificat national de calitate), elevi de la clasa a VII-a B, de la clasa a IX-a C și clasa a IX-a D în colaborare cu Lycee Uruguay France, Avon: pagina proiectului.„A multimedia library”, elevi de la clasa a VII-a B, de la a IX-a C si a XI-a I in colaborarea cu Franta, Polonia si Turcia: site-ul proiectului.

Alte proiecte internationale:

proiect internaţional de voluntariat ,,Jeunes en Roumanie” cu grupurile de scuţi (pionieri), în colaborare cu Biroul European al UNCJR la Bruxelles (Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România) şi cu Asociaţia « Partenariat Villages Roumains » (Parteneriat Satele Româneşti). Copiii claselor a IV-a, a V-a si a VI-a sunt principalii beneficiari – prof. coord. Violeta Mazaroaie.