Categorii Media Pro domo

Pro domo

Revista școlară – o modalitate de exprimare a opiniei

Revista scolara este o modalitate de exprimare a sentimentului elevilor de apartenenta la comunitatea din care fac parte si credinta ca aceasta este o carte de vizita, de prezentare si de recunoastere a scolii lor. Prin intermediul ei, oricare dintre elevi isi poate face cunoscute opiniile in legatura cu scoala, familia, societatea sau orice alt subiect, mai ales ca este garantata libertatea de exprimare. In acelasi timp, ea este o legatura palpabila cu trecutul, odata ce acestia vor fi parasit bancile acestei institutii.
Pornind de la premisa ca elevii scriu mai usor cand isi exprima propriile pareri si convingeri, le-am cerut sa faca articole despre ceea ce ii intereseaza si ii preocupa, in acest sens instituind rubrica Opinii, iar prin Pulsul liceului am incercat sa dezvaluim ca la nivelul scolii se desfasoara activitati variate, prin care se evidentiaza preocuparile lor. Problema a constituit-o cizelarea materialului. Ei trebuie sa aiba in vedere faptul ca un text jurnalistic are o intenţie dată, ca poseda o logica interna, o baza documentara, o finalitate jurnalistica si o valoare stilistica. Informatia este destinata unui public cat mai larg, de aceea trebuie sa fie suficient de importanta, accesibila si sa aiba caracter de noutate. In general, elevii sunt tentati sa scrie compuneri scolaresti, utilizand un limbaj bombastic sau de lemn, cu fraze lungi, greu de urmarit, incurcand ideile, astfel incat cititorul nu mai intelege nimic din mesajul pe care semnatarul a dorit sa il transmita. Aici intervine munca redactorului care trebuie sa aiba capacitatea de a folosi eficient informatiile si de a plasa corect detaliile. El trebuie sa cultive cunostintele temeinice de limba, perseverenta si exigenta, rabdarea si simtul umorului. Elevii trebuie sa-si perfectioneze stilul pe masura ce invata sa recunoasca ce nu este bun in modul lor de a scrie. De aceea redactorul are nevoie de multa rabdare si de putere de munca pentru a corecta un text care sa il multumeasca. Cititorul nu banuieste truda scrierii unui articol bun, dar este foarte exigent, vaneaza toate greselile care se mai strecoara si nu ezita sa critice, de multe ori cu rautate.

Tehnoredactarea este un alt moment greu al aparitiei unei reviste. Un articol este citit de aproximativ zece ori. Initial se elimina greselile de ortografie si de punctuatie. Uneori nu se respecta spatierea si asezarea in pagina. Pentru ca nu toate calculatoarele sunt dotate cu programe de redare a diacriticelor in diferite limbi, la editura apar alte greseli. La o prima corectura sunt eliminate unele, la a doua apar altele. In sfarsit… iese de sub tipar REVISTA.

In fiecare numar am incercat sa aducem ceva nou, astfel incat sa ne apropiem de o publicatie profesionista, sa placa elevilor si sa le fie utila. Suntem multumiti ca am reusit sa scoatem paginile color, gratie sponsorilor nostri, pe care i-am gasit destul de greu. Si continutul a fost conceput pentru a atrage. Astfel la rubrica Vedetele liceului sunt prezentati participantii la etapa nationala a olimpiadelor scolare, multi dintre ei intorcandu-se cu premii si medalii. Fascinatia lecturii propune recenziile unor carti din afara programei. Pagina absolventului cuprinde gandurile elevilor de liceu in apropierea momentului cand vor pasi din „laboratorul adolescentilor” pragul taramului „oamenilor mari”. In sectiunea La revedere, drag gimnaziu!, absolventii clasei a VIII-a, viitorii „boboci”, definesc locul care le-a marcat existenta timp de patru sau opt ani, rememoreaza momentele de inceput, cele placute si neplacute, incercand sa le gaseasca un sens. Pulsul liceului aduce in prim plan activitatile scolare si extrascolare ale elevilor nostri, demonstrand ca orice vis implinit presupune munca, efort continuu, timp foarte bine dozat si daruire. Ei ne-au invatat ca in fiecare lucru facut exista si o particica din sufletul lor. Ştirile din şcoală şi Mesaj pentru tine expun intr-o formula mai glumeata „micile drame” si incidentele mai mult sau mai putin placute din liceu. Gymnasium şi Noi, cei mici contin creatiile elevilor din clasele V-VIII, respectiv I-IV. Petalele de suflet sunt paginile in care liceenii pun in palma cititorului o parte din trairile lor. Magazinul ofera informatii despre punctele extreme, despre viata de pe alte planete, maxime şi citate din operele unor scriitori romani si straini, anunturi matrimoniale cu subiect literar, oferte de vanzare sau de vindecare de „mania internetului”.

Desi suntem constienti ca nu am reusit sa multumim pe toata lumea, suntem convinsi ca si fiecare numar al revistei ne reprezinta liceul, scopul nostru fiind acela de ajunge cat mai aproape de perfectiune si profesionalism.

profesor Onorica Tofan

Nr. 48-49/mai 2014