Categorii Media Arcade

Arcade. Revistă de cultură

Mai multe informații despre revistă și despre redactorii/colaboratorii ei găsiți pe site-ul acesteia http://revistaarcade.wix.com/revistaarcade

In ianuarie 2006, se infiinta cercul de lectura si creatie Literatura in alb si negru, initiativa a apartinut elevilor din clasa a X-a E si celor de la a IX-a C. Cercul era deschis tuturor celor care voiau sa calatoreasca in universul cartii, celor care voiau sa-si exerseze simtul critic sau, poate, talentul literar, tuturor celor care voiau sa descopere cuvantul potrivit, cel care poate spune mai mult decat o mie de gesturi.

Din aceeasi dorinta de a promova cultura, in general, si lectura, creatia literara, in particular, a aparut revista Arcade, o publicatie initiata de elevi ai Liceului Pedagogic “C. Negri”, dar nu o revista strict a Liceului Pedagogic, ci una care lanseaza o provocare si elevilor altor scoli, de fapt, tuturor copiilor, tuturor tinerilor care sunt dispusi sa se lase fascinati de magia lecturii, de scrieri ce reprezinta-n filigran sufletul uman. Elevilor Liceului Pedagogic li s-au alaturat deja si cativa de la alte scoli galatene, Liceul Teoretic “Dunarea”, Colegiul National “V. Alecsandri” si Scoala Generala “Petre Tutea”.

Realizarea revistei a implicat destul efort, multa rabdare pentru ca fiecare dintre noi sa se descopere in oceanul imens de sentimente, de ganduri, sa-si gaseasca o formula proprie de exprimare.

Drumul de la primele litere asternute pe hartie si pana la varianta finala a revistei a fost unul de initiere, ne-am cunoscut pe noi insine mai bine, i-am descoperit pe cei cu care am lucrat si altfel decat ii stiam pana atunci. Dintre multiplele modalitati de a schimba fata lumii, noi am ales sa actionam prin cuvant. E un drum dificil acesta, unul de descoperire a cuvantului potrivit , a cuvantului magic care poate sa doboare toate barierele si sa atinga cu aripile sale sufletele celorlalti, facandu-le sa-si dezvaluie si sa-si descopere propria frumusete. Arcada este un simbol al tineretii, privite ca perioada intermediara intre varsta copilariei propriu-zise, a banalitatilor considerate minuni, si varsta maturitatii depline, varsta a cunoasterii. Cu toate ca cei mai multi tineri au uitat miracolul lecturii si al sensibilitatii sufletului, exista si adolescenti care nu numai ca au curajul sa-si indrepte privirile spre firmamentul sufletului lor, dar au si taria de a-si descrie cosmosul interior. S-a creat astfel cate o rubrica pentru sufletul fiecarui adolescent pentru ca oricare dintre ei sa-si afle un loc al sau in paginile revistei.

Printre sectiunile traditionale ale revistei Arcade amintim: Eveniment cultural, Provocarile lecturii, Eseu. Cogito ergo sum, Datini. Credinte. Mituri, Incursiune in universul artei, Sub zodia iubirii, Parfum de aripi arse, Dosar tematic. Lumi fantastice , Experiment literar , Atelier de creatie , Deschideri. Literatura fara frontiere, Anotimpuri sufletesti si cateva Pagini ale cititorului plictisit. Sunt rubricile primului numar, ele vor fi constante fara ca acest lucru sa insemne ca paginile revistei nu vor fi deschise si altor idei.

Revista a fost conceputa ca un dar sufletesc, nu prevazusem un numar mare de pagini. Am prins insa gustul lecturii si al introspectiei, dar si al scrierii cu un condei inmuiat in apele sufletului nostru si am descoperit ca incet, incet, pe masura ce revista prindea contur si altii se descopereau fascinati asa cum ni se intamplase si noua.